در هر صنعتی، انتخاب و ارزیابی تامینکنندگان برای پیشرفت و توسعه، بسیار حیاتی و بحرانی است. با توجه به استفاده گسترده از سیستمهای شرکتی و تاکید بر مفاهیم بهبود کیفیت، مدیران تلاش میکنند تا به مرزهایی فراتر از پول و مواد دست یابند تا گسترهی جدیدی از فرصتها را در دنیای امروزی کشف کنند.
در بیشتر فرایندهای کسب و کار، برای شرکتها ضروری است که بتوانند به تامینکنندگان اعتماد کنند، تامینکنندگانی که، کالاهایی/ خدماتی با کیفیت بالا و با کمترین زمان تحویل و با قیمت مناسب ارائه دهند.
بیمارستان هاشمینژاد در سالهاي اخیر بعضی از خدمات غیردرمانی خود را یا برونسپاري کرده یا تصمیم بر برونسپاري آن به بخش خصوصی دارد، انتخاب و ارزیابی تامینکننده موضوع بحرانی و اصلی در برونسپاري خدمات بیمارستانی میباشد، لذا در این پژوهش به موضوع انتخاب و ارزیابی تامینکنندگان براي خدمات برونسپاري شده در بیمارستانها پرداخته شده است.
انتخاب و ارزیابی تامین کنندگان در چند مرحله انجام گرفت، 1-انتخاب معیارهاي انتخاب و ارزیابی، 2-دسته بندي معیارها و طراحی مدل سلسله مراتبی، 3-حل مدل با استفاده از رویکرد تحلیل سلسله مراتبی و با کمک نرمافزار Expert Choice 11 و 4- تجزیه و تحلیل نتایج .
فاز اول: بر اساس مطالعات انجام شده 25 معیار انتخاب و ارزیابی تامین کنندگان شناسایی شد، به علت کثرت معیارها و همچنین منطبق نبودن برخی از آنها با سیستمهای درمانی، با نظر مسئولان و خبرگان بیمارستانی 14 معیار جهت ارزیابی و انتخاب، برگیزیده شدند.
فاز دوم: سپس معیارهاي شناسایی در سه حوزه ویژگیهاي خدمت، ویژگیهاي تامین کننده و معیارهاي ارتباطات در زنجیره تامین دسته بندي شدند، بعد از شناسایی معیارهای ارزیابی و انتخاب، نمودار سلسله مراتبی انتخاب و ارزیابی تامین کنندگان بر اساس رویکرد تحلیل سلسله مراتبی ترسیم شد، نمودار طراحی شده شامل4 سطح میباشد: سطح اول: بالاترین سطح، سطح تصمیمگیری میباشد، در این سطح تامین کنندگان انتخاب و ارزیابی میشوند، سطح دوم: سطح معیارها میباشد،
در این سطح سه معیار اصلی: ویژگیهای خدمت، ویژگیهای تامین کننده و معیارهای ارتباطات در زنجیره تامین قرار داده شدهاند، سطح سوم: در سطح سوم، شاخصها و معیارهای انتخاب و ارزیابی شناسایی شده قرار دارند، سطح چهارم، در این سطح که سطح گزینهها نامیده میشود، تامین کنندگان قرار دارند،
فاز سوم و چهارم: پرسشنامه ها در اختیار متخصصان و کارشناسان که متشکل از مدیر بیمارستان، مدیر کیفیت بیمارستان، مدیر منابع انسانی، معاون پژوهشی بیمارستان، مدیر بیمارستان محب، و سایر کارشناسان و متخصصان این حوزه قرار داده شد و به صورت مجزا و به شکل مصاحبه تکمیل شدند. دادههای جمعآوری شده در نرم افزار Expert Choice 11 تجزیه و تحلیل شد.
دکتر مسعود اعتمادیان، هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران، عضو هیات موسس مرکز تحقیقات مدیریت بیمارستانی
دکتر پژمان شادپور، معاون آموزشی و پژوهشی بیمارستان هاشمی نژاد و رئیس مرکز تحقیقات مدیریت بیمارستانی
فاطمه سمنانی، مدیر بهبود کیفیت بیمارستان هاشمی نژاد، مدیر مرکز تحقیقات مدیریت بیمارستانی
مهندس روح انگیز اسدی، کارشناس ارشد مهندسی صنایع، مرکز تحقیقات مدیریت بیمارستانی